vrijdag, april 18, 2008

(Blije) Thuisblijfmoeder

Vandaag las ik hier, op het blog van Monique, een stukje over het feit dat ze zich soms niet meer kan vinden in het feit dat ze thuisblijfmoeder is.
Ik heb dat niet zo, maar ik heb wel regelmatig het idee, dat ik me moet verdedigen voor het feit dat ik niet werk......
Bij familie, vriendinnen en soms zelfs bij een telefonische enquete.
Laatst nog belde iemand, die op zoek was naar mensen die "onder de 52 jaar en werkend waren". Ik hoorde daar toch zeker wel bij? En toen ik zei dat ik daar niet toe behoorde, zei ze vol verbazing........
"Bent U ouder dan 52??" (jaja, ik weet dat ik jong klink, haha)

Het feit dat iemand (bewust) niet werkt, kwam niet bij haar op.


Vooral nu, nu onze jongste bijna naar het voortgezet onderwijs gaat, komen vriendinnen en familie aan met: "Ik zag nog een advertentie in de krant, voor die-en-die baan.... is het niet iets voor je??" (Goed bedoelt hoor, dat weet ik wel).Hoe vertel ik nu dat ik het wel goed vind zo, thuis, mij eigen tijd indelend, zonder dat ik me daar schuldig bij voel of zonder dat ik me daarvoor moet verdedigen.

Ik weet wel, sommigen gaan werken omdat ze anders financieel in de knoei komen, en anderen gaan weer werken omdat het thuiszitten ze afstompt en ze eens wat meer om zich heen willen dan alleen de kinderen en de andere moeders aan het schoolhek.
Ze willen zich wat meer ontwikkelen. Ook goed, ga je gang maar laat mij mijn ding doen.

Op momenten dat een juf/meester me bedankt voor mijn hulp en aanwezigheid in de klas, ben ik weer blij met het feit dat ik niet werk. De school weet inmiddels dat ze (bijna) nooit tevergeefs een beroep op me kunnen doen en vaak genoeg hoor ik hoe blij ze daar wel niet mee zijn, nu de meeste ouders allebei werken, en er dus geen tijd is voor de schoolse activiteiten van hun kind(eren).

En mijn hobby's.... ik kan scrappen wanneer ik wil, winkelen wanneer ik wil, op bezoek gaan wanneer ik wil.
Als ik eraan denk dat ik dat, als ik weer zou gaan werken, allemaal moet gaan inplannen, voel ik de druk al op mijn schouders.

En de kids........?
Die vinden het fijn dat hun moeder thuis is als ze uit school komen en ze evt. kan helpen met huiswerk, waar ze hun verhalen over school meteen kwijt kunnen.....
En uiteindelijk is dát het waar het allemaal om gaat!

5 opmerkingen:

Maaike zei

en dan doe je toch het juiste!
XX Maaike

Anoniem zei

Hoi, je bent beslist niet afgestompt! Lekker je eigen ding doen en de luxe hebben, van niet moeten werken. Ik weet zeker dat er veel willen ruilen, zeker diegenen die zeggen, dat ze het geld niet nodig hebben, maar hun salaris ook niet weggeven en wel een breedbeeld t.v. enz. hebben. Als jij tevreden ( gelukkig ) bent is het toch goed? Fijn weekend, Sonja.

Monique Helfrich zei

Je hebt helemaal gelijk en bedankt voor deze opsteker hoor :)
Morgen weer gezellig koken met groep 7 en m'n twee jongere + werkende buurvrouwen zaten er deze week weer helemaal doorheen en daar heb ik werkelijk nooit last van... en mijn gezin dus ook niet!

Rieni zei

fijn om dit te lezen, ook ik moet me altijd verdedigen voor het feit dat ik niet (meer) werk.
En dan is het heerlijk dat er meer vrouwen zijn die bewust gekozen hebben om thuis te blijven

groetjes Rieni

eliane zei

het is toch prima als je zelf een keuze maakt en daar achter staat.
Jammer dat je je verdedigen moet , dt hoeft een werkende moeder toch ook niet.
Geniet er van meid !